Přeskočit na obsah

Konvergencie 2023: Janáček

• Festival
Konvergencie 2023: Janáček

24. ročník Mezinárodního festivalu komorní hudby Konvergencie 2023 podpořila Nadace Leoše Janáčka jako projekt již po osmé plně soustředěný na dílo jednoho autora, letos Leoše Janáčka.

„Bratislava se mi zalíbila. V Brně mne nenávidí, v Praze závidí, ale v Bratislavě návidí rádi.“ V okouzlení Dunajem a spokojený s provedením své opery se takto Janáček vyjádřil v dopise Kamile Stösslové po bratislavské premiéře Káti Kabanové 24. března 1923. A o sto let později tam sice nezní Káťa Kabanová, ale zazní reprezentativní výběr jeho tvorby pro komorní obsazení.

Program festivalu představí Janáčkovy skladby v interpretaci vynikajících českých a slovenských umělců a souborů jako Zemlinsky Quartet a Brno Contemporary Orchestra s dirigentem Pavlem Šnajdrem, pianisté Jan Jiraský, Miroslav Beinhauer a Robert Pechanec, sopranistky Adriana Kučerová a Helga Varga Bach, houslisté Milan Paľa a Peter Biely, violoncellista a také umělecký ředitel festivalu Jozef Lupták a mnozí další.

Součástí programu bude také koncert pro děti, výstava fotografií „Janáček v Brně“, přednáška Jiřího Zahrádky a v bratislavských kavárnách také ochutnávky dobrot z Mářiny Kuchařky.

Poslechněte si o programu i Janáčkovi samotném v podcastu Andreje Šuby Continuo: Janáček známý i neznámý a nechte se pozvat ředitelem festivalu Jozefem Luptákem.

Bratislava. Láká mne veletok Dunaj; lodě se v něm kolébají nepokojně. Vyzvihl bych ze zřícenin starý hrad.“ (autobiografie Leoše Janáčka)

Více informací a vstupenky na webu festivalu Konvergencie 2023

Více informací

Všechna práva vyhrazena. Některé použité obrázky a notové zápisy spadají pod licenci Creative Commons 4.0 Creative Commons 4.0