Přeskočit na obsah

Nová kniha: Osud a Brouček

• Nadace Leoše Janáčka
Nová kniha: Osud a Brouček

S podporou Nadace Leoše Janáčka vydalo Moravské zemské muzeum a nakladatelství Host knihu Jiřího Zahrádky „Osud a Výlety páně Broučkovy.“ Druhá z plánované řady monografií Janáčkových hudebnědramatických děl nese příznačný podtitul „opery Janáčkových nadějí a zklamání“.

Ačkoliv měl Janáček příležitost uvést operu Osud v Brně, upnul se k naději, že navzdory odmítnutí Její pastorkyně v Národním divadle přeci jen v Praze prorazí. Svěřil nastudování Osudu nově otevřenému Vinohradskému divadlu. Premiéry Osudu se skladatel přes veškerou snahu (a dokonce soudní spor s divadlem) za svého života nedočkal. Jedním z důvodů komplikované cesty Osudu na jeviště bylo mimo jiné libreto. S obdobným problémem se pak Janáček potýkal i u opery Výlety páně Broučkovy. „Ale naši básníci! Člověk aby jim vše napověděl – a ještě to dopadne chudě!“.
Po této trpké zkušenosti si už Janáček zpracovával libreta dalších oper sám.

Jiří Zahrádka interpretuje prameny velmi poutavě; do monografie zahrnul dosud nepublikované fotografie a archivní materiály. Kniha je dvojjazyčná a v krásné grafické úpravě vychází ve vhodný čas jako tip na vánoční dárek.

Všechna práva vyhrazena. Některé použité obrázky a notové zápisy spadají pod licenci Creative Commons 4.0 Creative Commons 4.0